Armoede daalt, maar meer mensen naar de Voedselbank

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – UTRECHT – Het Cultureel Plan Bureau (CPB) kwam deze week met nieuwe cijfers naar buiten waaruit blijkt dat de armoede in Nederland daalt. Goed nieuws zou je denken, maar in augustus kwam het CPB met een rapport waarin stond dat er steeds meer Nederlanders naar de Voedselbank gaan voor hun levensonderhoud. Dat het laatste rapport het eerste tegenspreekt, roept veel vragen op. Het lijkt namelijk of de armoede juist toeneemt.

Toch neemt het aantal mensen wat naar de voedselbank gaat al enkele jaren toe. Ongeveer 35.000 huishoudens gingen in het eerste half jaar van 2019 naar de Voedselbank, een toename van acht procent vergeleken met het jaar ervoor meldt het CPB. Voedselbank Nederland meldt dat het komt doordat de toelatingsnormen versoepeld zijn, waardoor toekomstige klanten hun weg sneller naar de voedselbank moeten vinden.

Ook de Voedselbank in Capelle aan den IJssel merkt de toename in het aantal mensen wat zijn weg naar hun vindt. “ We hebben tegenwoordig ruim 150 cliënten per week, maar op jaarbasis hebben we helpen we meer dan 600 cliënten”, zegt Kassem Taha, projectleider van Voedselbank Capelle aan den IJssel. “ We werken wel jammer genoeg dat de armoede toeneemt”, voegt Eelke Wiersma, distributieleider van deze vesting aan toe.

Maar er speelt nog iets mee aan de toename. De kosten van het levensonderhoud zijn harder gestegen dan de pensioenen en de AOW. “ Onder de ouderen is het vooral dat de mensen niet gezorgd hebben voor hun oude dag”, zegt Wiersma. “ Aan pensioen opbouwen hebben ze nooit gedacht en een hoop mensen weet dadelijk niet de weg te bewandelen die ze eigenlijk zouden moeten bewandelen.”

Kijk verder op het kanaal van Milou op ten Berg

Credits
(1) Armoede daalt, maar meer mensen naar de voedselbank – Milou op ten Berg
(2) Video – Milou op ten Berg
(3) Tekst – Milou op ten Berg
(4) Voedselbank Capelle aan den IJssel