FoodWe.nl en Voedselbank Rotterdam

NEDERLAND – Voedselvermindering ten voordeel van het goede doel

Door het aanbieden van zowel verkoop als ook donaties, houdt Foodwe rekening met de economische, ethische en ecologische omstandigheden rond voedselverspilling.

1. Soorten voedsel aangeboden op Foodwe
Al het voedsel dat is nog steeds geconsumeerd kan worden, maar dat niet meer via de klassieke distributiekanalen kan worden aangeboden

Producten die te dicht bij een vervaldatum komen en die niet meer in voorraad kunnen worden gehouden, noch vervoerd en vervolgens verkocht aan het grote publiek zijn.

Voedselverspilling als gevolg van conventionele naleving van de norm; Dit zijn bijvoorbeeld de beroemde “rechte bananen’” of “de kromkommers”, die nog steeds perfecte voedsel producten zijn.

De lijst is lang en de regel is eenvoudig … deze producten mogen niet langer weggegooid worden en beter worden gebruikt

2. Donatie of verkoop met korting
In geval van een voedseldonatie mogen de goede doelen de producten niet opnieuw verkopen, moeten zelf de producten ophalen en moeten in overeenstemming zijn met de veiligheidsvoorschriften en voedselhygiëne.

In het geval van een verkoop met korting, kan voedingsindustrie verkopen tegen een maximum van 60% van de publieke verkoopprijs en kan levering aan het goede doel aanbieden.

De verkoop tegen verlaagde prijzen biedt de voedingsindustrie de mogelijkheid om de kosten van een ethische benadering te dekken; staat het aanbieden van levering aan de liefdadigheidsorganisatie toe in optimale omstandigheden met betrekking tot veiligheidsvoorschriften en voedselhygiëne

3. Inschrijving en verificatie van profielen in 3 stappen
1. Schrijf eerst uw bedrijf of goede doel in op Foodwe
2. Maak vervolgens uw profile complete met de naam van uw bedrijf, uw activiteiten, lokatie etc.
3. Als dat compleet is, zal een profiel worden gevalideerd door het Foodwe team en toegang (of niet) te geven aan de website.
4. Betaling

In het geval een voedseldonatie, zijn de verrichtingen voor de goede doelen en de voedingsmiddelenindustrie gratis.

In het geval van verkoop met korting Foodwe vraagt een 3% van commissie op de omzet.

5. Betalingsvoorwaarden
Voor online betalingen, Foodwe maakt gebruik van de veilige oplossing PayPal.

Met deze dienst kan de koper simpelweg online betalen met een creditcard en zorgt ervoor dat de verkoper de betaling rechtstreeks zal krijgen.

De verkoper kan ook kiezen voor verkoop “offline”; in dit geval zal de verkoper de betaalmethode direct met de koper moeten definiëren en ervoor zorgen dat de betaling zal plaatsvinden.

Om gebruik te maken van PayPalform, zijn de kosten 3,14% commissie van de verkoopprijs + € 0,35 per transactie (dit zijn de huidige tarieven in België, voor andere landen klik hier).

De 3% vergoeding aan Foodwe wordt boven op deze kosten toegevoegd. Deze kosten zijn inbegrepen in de verkoopprijs door de verkoper te stellen.

Een voorbeeld:

Voor een online verkoop € 100, € 3,14 & € 0,35 gaat naar Paypal en € 3,00 Foodwe; de verkoper ontvangt € 93,51.
Voor een verkoop offline € 100, € 3 gaat naar Foodwe en de verkoper ontvangt € 97.

Voor meer informatie over de voorwaarden per land en het creëren van een PayPal-rekening

6. De eerste resultaten
Foodwe heeft de prijs ‘Coup de Coeur 2014’ van de Franse Nicolas Hulot Foundation gekregen.

Foodwe heeft de Brussels Life prijs gewonnen tijdens de Europese Crowfunding beurs.

Foodwe is Winard Award van de 2015 editie van Europese week van de afvalvermindering in de categorie ‘Verenigingen / NGO. Er waren in totaal 11.993 projecten om voedselverspilling in Europa te verminderen.

Foodwe is een non-profit organisatie opgericht door Olivier Neufkens, Joost Vandeborre, Martin Neufkens en Jean Christophe Henderickx en wordt uitsluitend gefinancierd door mensen die een concreet project om voedselverspilling te verminderen willen ondersteunen.

Neem contact met ons op of steun ons project, via: contact@foodwe.nl

Contact Voedselbank Rotterdam : Foodwe@voedselbank.nl

Enkele cijfers over voedselverspilling:

Een derde van de jaarlijkse wereld voedselproduktie, ongeveer 1.3 milliard ton, wordt verspild.
De wereld voedselproduktie gebruikt 25% van het bewoonbaar oppervlak van de wereld en is verantwoordelijk voor 70% of de vers water consumptie en 80% van de ontbossing.
De voedselverspilling in Europa zou 200 miljoen mensen kunnen voeden.
Vandaag de dag gebruikt de wereldbevolking het equivalent van 1,5 planeet. Gematigde scenarios van de VN suggereren dat als de huidige wereld bevolking en consumptie trends doorgaan, zullen we tegen 2030 2 aardes nodig hebben. We hebben er maar 1…
Volgens de FAO, het percentage van verspild groenten en fruit zijn het hoogste. Deze verliezen zijn grotendeels te danken aan de “ijking” van groenten en fruit gebaseerd op eenvoudige esthetische criteria. Het verlies is ook hoog voor vis en zeevruchten (30%), graanproducten (30%), oliehoudende zaden en peulvruchten (22%), vlees en zuivelproducten (20%).

Bron: NDCR, FAO rapporteert: “Wereldwijd verlies van voedsel en voedselverspilling”, UNEP, RIOC “Voedselverspilling: begrijp het beter om het beter te voorkomen”; Global Footprint Network 2012.

VZW Foodwe : Verbindingslaan 15, nummer 9, 1060 Brussel

Kijk verder op het kanaal van VoedselbankTV

Credits
(1) FoodWe.nl en Voedselbank Rotterdam – VoedselbankTV
(2) Video – VoedselbankTV
(3) Tekst – FoodWe.be
(4) FoodWe.be

(5) Voedselbank Rotterdam