GeenGeld Aflevering 5 – Onderwijs

ARNHEM – Arnhem scoort al jaren hoog op alle armoedelijstjes. Het doel van GeenGeld?! is om schulden bespreekbaar te maken én te laten zien waar je terecht kunt als je er zelf niet meer uitkomt met je financiën. Mabel Elzinga, de maker van het programma, gaat in deze 8-delige TV-serie langs alle belangrijke Arnhemse instanties die steun bieden aan Arnhemmers met geldproblemen.

In deze vijfde aflevering van GeenGeld?! gaat Mabel in op onderwijs. Dat is vaak een manier om uit de financiële problemen te komen. Maar het onderwijs of belangrijke cultuur- of sportactiviteiten zijn vaak duur. Hoe kom je daar uit? Mabel bezoekt Stichting Leergeld, die daarbij helpt. Daar blijkt het aantal aanvragen alleen maar te groeien.

Onderwijs is er zeker niet alleen iets voor kinderen en jongeren. Wat als je volwassen bent en je kunt geen werk vinden? Pieter Vermeer van stichting De Broekriem vertelt hoe werkzoekenden elkaar leren een baan te vinden. “Als je werkloos thuis zit, komen soms die muren op je af”, vertelt hij. “Dan zeggen wij: gaan naar buiten, ga mensen ontmoeten.”

Verder zien we Saskia Nout van welzijnsorganisatie Rijnstad. Zij speelt een spelletje met kinderen uit Malburgen. Ook voor de gezelligheid, maar zeker ook om de kinderen van jongs af aan te leren om met geld om te gaan. Niet voor niets. “Armoede doet heel veel met een kind. Ze kunnen zich daardoor buitengesloten voelen.”

En hoe kun je besparen in het onderwijs? Economie docent Edwin Enzerink geeft bespaartips. Alvast eentje: “Smeer thuis je eigen boterhammen in plaats van je eten in de kantine te kopen.”

Kijk verder op het kanaal van RTV Arnhem

Credits
(1) GeenGeld Aflevering 5 – Onderwijs – RTV Arnhem
(2) Video – RTV Arnhem
(3) Tekst – RTV Arnhem
(4) Voedselbank Arnhem  Vind hier adressen van Voedselbanken in Nederland