STADSKANAAL – In het nieuwe RTV1-programma ‘De Keukenbrigade: De Voedsel(bank)verkenning’ koken presentatoren Rianne Denissen en Hielke Bosch iedere week met een pakket van de Voedselbank. In het programma laten ze zien wat er allemaal in een Voedselbank pakket zit en hoe je ermee kunt koken. Op deze manier proberen ze taboes rondom de Voedselbank te doorbreken.

Meer weten over de Voedselbank? https://voedselbankstadswolde.nl/

———————————————————————————————————————————-
Ingrediënten:
4 grote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
1 middelgrote spitskool, fijngesneden
4 plakken beenham
1 grote ui, fijngehakt
100 ml melk
50 g boter
Zout en peper naar smaak

Instructies:
Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook ze tot ze zacht zijn, ongeveer 15-20 minuten. Terwijl de aardappelen koken, verwarm een ​​koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de plakken beenham aan beide kanten goudbruin, ongeveer 3-4 minuten per kant. Haal de ham uit de pan en houd deze warm.
In dezelfde pan voeg je een beetje boter toe. Fruit de ui en knoflook tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg de fijngesneden spitskool toe aan de pan met ui. Bak de kool tot hij zacht en licht gekaramelliseerd is, ongeveer 8-10 minuten.
Breng op smaak met zout, peper en eventueel een snufje nootmuskaat. Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan. Voeg de gebakken spitskool, en ui toe aan de aardappelen. Voeg de melk en de rest van de boter toe aan de pan met aardappelen en groenten.
Stamp alles goed door elkaar tot een smeuïge puree. Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout en peper.
Serveer de stamppot met plakjes beenham er bovenop. Garneer eventueel met verse peterselie voor een extra kleurrijke touch.

Kijk verder op het kanaal van RTV1

Credits
(1) Keukenbrigade: ‘De Voedsel(bank)verkenning’ – Aflevering 1 – RTV1
(2) Video – RTV1
(3) Tekst – RTV1
(4) Voedselbank Stadwolde