Mariniers leveren voedsel voor minder bedeelde stadgenoten in Rotterdam 2015

ROTTERDAM – Mariniers en Rotterdam, die twee horen bij elkaar. Elke marinier – oudgediende of in actieve dienst – houdt van Rotterdam. Rotterdam is de stad waar de Van Ghentkazerne staat en elke marinier zijn eerste militaire stappen heeft gezet. Vorig jaar heeft Rotterdam laten zien dat de stad ook van zijn mariniers houdt. De mariniers wilden graag iets terug doen voor de stad. Dat deden ze samen met de Voedselbank Rotterdam.

Toen bleek dat de Van Ghentkazerne gesloten moest worden in verband met bezuinigingen, sprong de gemeente Rotterdam bij. Na onderhandelingen met Defensie heeft de gemeente het voor elkaar gekregen dat de kazerne open mag blijven. Ook is er een samenwerkingsverband getekend voor de komende 25 jaar.

Boodschappen
De actie met de voedselbank was erop gericht om zoveel mogelijk boodschappen te verzamelen bij 21 supermarkten in Rotterdam. De mariniers gingen de afgelopen periode in tweetallen op pad en vroegen mensen of ze wat extra’s wilden kopen. De reacties waren overwegend positief. “Ze hebben een goed verhaal. Het is moeilijk om daar nee tegen te zeggen”, vertelt een vrouw lachend, terwijl ze de mariniers Bram en Niels een zak macaroni geeft. De twee verzamelen alleen al op de eerste dag meer dan 500 zakken pasta.

Missie
Mariniers Rients en Tymon staan in de Markthal. “Zo veel mensen zijn afhankelijk van de Voedselbank tegenwoordig, dus het is heel mooi dat we hier een steentje aan kunnen bijdragen. En het lijkt wel een beetje op een kleine humanitaire missie, dus wat dat betreft sluit het ook prima aan op ons werk”, zegt Tymon. “Bijna iedereen reageert positief en geeft graag. Een enkeling vindt het niks, maar je kan niet iedereen bereiken.”

Resultaat
Uiteindelijk zamelen de mariniers zo’n 10.000 producten in en halen ze met de collectebus ruim 3000 euro binnen. De mariniers zijn het er over eens: het was een zeer geslaagde missie.

Kijk verder op het kanaal van VoedselbankTV

Credits
(1) Mariniers leveren voedsel voor minder bedeelde stadgenoten in Rotterdam 2015 – VoedselbankTV
(2) Video – VoedselbankTV
(3) Tekst – Stephan Langenberg
(4) Voedselbank Rotterdam