Op zoek naar een pand en voedsel: spannende tijden voor de Voedselbank Schiedam

ZUID-HOLLAND – De toekomst van de Voedselbank Schiedam is afhankelijk van de zoektocht naar een nieuw pand. Door een systeemverandering in Rotterdam, waar nu alle pakketten vandaan komen, moet de Voedselbank Schiedam vanaf volgend jaar zelf pakketten samenstellen. Daar is nu geen ruimte voor.

Door de hoge inflatie en de energiecrisis neemt het aantal Schiedammers dat afhankelijk wordt van de Voedselbank gestaag toe. “We delen nu elke donderdag zo’n 260 pakketten uit”, zegt voorzitter Marja Docter. Haar zorgen over de toekomst van de Voedselbank zijn groot. Veel mensen kunnen niet zonder de pakketten met eten en levensmiddelen die ze bij de verstrekkingspunten ophalen.

Ruimte tekort

De Voedselbank Rotterdam gaat met een nieuw systeem werken. In plaats van het samenstellen van pakketten creëren zij een winkelsfeer waarin mensen zelf kiezen wat ze meenemen. De reden daarvoor is meervoudig: de Voedselbank krijgen producten in bulk aangeleverd, wat het samenstellen compliceert, anderzijds is het voor veel mensen ook prettig om te kunnen kiezen. Zo gaat er ook minder verloren.

Nu krijgt Schiedam nog pakketten aangeleverd vanuit de Rotterdamse Voedselbank, maar die zeggen nu dus dat Schiedam haar haar eigen boontjes moet doppen. Schiedam moet vanaf volgend jaar zelf alles verzamelen en opslaan. “Daar zit dan meteen het grootste probleem”, legt de Schiedamse voorzitter uit. “Wij hebben niet de ruimte om alles op te slaan.” De Voedselbank Schiedam is nu druk op zoek naar een zo’n tweehonderd vierkante meter aan opslagruimte. “Waar dat dan in Schiedam is maakt ons niet uit. Zo lang het bereikbaar is met een vrachtwagen.”

De Voedselbank Schiedam heeft in de zoektocht naar een nieuwe locatie aangeklopt bij de gemeente en de Schiedamse afdeling van de Lionsclub, een organisatie die goede doelen steunt. Er is nog niks gevonden. Voorzitter Marja Docter hoopt nog een gouden tip te ontvangen.

Toekomst van de voedselbank

Het probleem is niet opgelost met de komst van een nieuw pand. De Voedselbank Schiedam moet dan op zoek naar bedrijven die voedsel gaan leveren. Sinds de komst van diensten als ‘Too good to go’ is dat een moeilijker geworden volgens de voorzitter. Supermarkten en andere bronnen waaruit vroeger werd geput door de Voedselbank proberen steeds meer hun oude producten via die diensten te verkopen.

Over een jaar zal de Voedselbank Schiedam er hoe dan ook anders uitzien dan nu. “In een ideale situatie hebben we dan een eigen pand waar we voedsel kunnen opslaan.” Of Schiedam dan ook een winkelsysteem of pakkettensysteem hanteert is nog niet duidelijk. Nu richt de Voedselbank zich op het vinden van een nieuw pand, de rest komt later.

Kijk verder op het kanaal van Twee

Credits
(1) Op zoek naar een pand en voedsel: spannende tijden voor de Voedselbank Schiedam – Twee
(2) Video – Twee
(3) Tekst – Twee
(4) Voedselbank Schiedam