Open dag Voedselbank Alkmaar: “Mooi om van dichtbij te zien”

ALKMAAR – Afgelopen zaterdag hielden verschillende Voedselbanken in Nederland een open dag, zo ook de Voedselbank in Alkmaar. De open dag werd georganiseerd in aansluiting bij de Internationale Dag van de Eliminatie van Armoede, afgelopen woensdag. Wethouders Guido Oude Kotte van gemeente Heerhugowaard en Elly Beens van gemeente Heiloo kwamen even aan het woord. Ook Jules Emmanueel, bestuursvoorzitter van Voedselbank Alkmaar, hield een praatje. Hij legde uit hoe de dag zou verlopen en wat het belang ervan is. Het thema van de dag is ‘De voedselbank als schakel in de gemeentelijke armoedebestrijding’.

Door middel van een rondleiding konden bezoekers kennis maken met de Voedselbank en hoe deze werkt. Ook waren er diverse informatiestands van onder andere donateurs, leveranciers en vrijwilligers. Hier konden bezoekers terecht met vragen. Het Leger des Heils Alkmaar, Reshare Store Alkmaar en en Stichting MANNA waren ook aanwezig. En die laatste is misschien wel extra bijzonder; Stichting MANNA uit Schermer doneert landbouwproducten die niet goed genoeg zijn voor supermarkten aan de Voedselbank. Het gaat om groenten met bijvoorbeeld een paarsige kleur of teveel blad. Door deze ‘afgekeurde’ producten aan de Voedselbank te schenken komen ze toch nog goed terecht en hoeven ze niet weggegooid te worden. Naast Stichting MANNA doneren bijvoorbeeld supermarkten ook regelmatig producten aan de Voedselbank.

De open dag viel goed in de smaak bij de bezoekers. “Ik maak zelf geen gebruik van de Voedselbank, maar ze verlenen goede diensten aan mensen die het wel nodig hebben. Dat vind ik mooi om nu eens van dichtbij te zien”, vertelt een enthousiaste bezoeker. “Hoe is het mogelijk dat ze dit werk zo goed volhouden? Het zal wel zwaar zijn, de hele dag met kratten sjouwen en iedereen bedienen. Wat een prestatie”, beaamt een ander. Naast de bezoekers waren ook de vrijwilligers blij met de open dag: “Dit is naast iets leuks ook goede promotie voor de voedselbank.”

Als afsluiter werd er een verkoop van non-food artikelen georganiseerd. Deze waren door donateurs geschonken aan de Voedselbank.

Kijk verder op het kanaal van HALStad Centraal

Credits
(1) Open dag Voedselbank Alkmaar: “Mooi om van dichtbij te zien” – HALStad Centraal
(2) Video – HALStad Centraal
(3) Tekst – halstadcentraal.nl
(4) Voedselbank Alkmaar