Verbazing over toename hulp Voedselbank Rotterdam

ROTTERDAM – Directeur Rob Boswinkel van Voedselbank Rotterdam is verbaasd over het feit dat het aantal mensen dat een beroep moet doen op de voedselbank flink is gestegen. Eerder deze week bleek dat er vijf procent meer aanvragers zijn in vergelijking met vorig jaar. De economie trekt aan.
Dus wij verbazen ons er ook over dat de teruggang die je eigenlijk zou verwachten, niet het geval blijkt te zijn, vertelt de Rotterdammer.

Grote zorgen
Boswinkel maakt zich grote zorgen over de toename. Meer mensen voorzien in voedsel betekent meer werk. En hiervoor zijn er meer vrijwilligers nodig. Precies dit is een heikel punt. De Voedselbank heeft planners, ICTers, administratiemedewerkers en begeleiders nodig. Als de economie aantrekt, kunnen steeds meer mensen betaald werk vinden. En willen ze dus geen vrijwilligerswerk.

Bureaucratie
Ook bij de gaarkeuken in Rotterdam merken ze dat steeds meer mensen afhankelijk zijn van hulp. Dat heeft volgens Sjaak en Clara Sies, de bedenkers van de Voedselbank en de drijvende krachten achter Gaarkeuken Rotterdam, te maken met de bureaucratie die parten speelt.

Volgens Clara hebben veel klanten van de Voedselbank schulden en worden ze voor hulp van het kastje naar de muur gestuurd. We zien mensen echt van het ene adres naar het ander lopen voor hulp. Intussen loopt de schuld gigantisch op. Bewindvoerders, deurwaarders, incassobureaus, die zijn daar voor een groot deel schuldig aan.

Kijk verder op het kanaal van Rijnmond

Credits
(1) Verbazing over toename hulp Voedselbank Rotterdam – Rijnmond
(2) Video – Rijnmond
(3) Tekst – Rijnmond
(4) Voedselbank Rotterdam