Voedselbanken Nederland vraagt aandacht voor voedselhulp

AMSTERDAM – Voedselbanken Nederland vraagt aandacht voor de wachtlijsten en voedseltekorten bij de Voedselbank.

Maandelijks opent een nieuwe Voedselbank de deuren ergens in een gemeente in Nederland. Inmiddels zijn er ruim 140 Voedselbanken verspreid over heel het land en blijft het aantal klanten groeien. De grootste uitdaging is om meer en gezond voedsel te werven. Bedrijven zijn kritischer in de productie en er wordt minder weggegooid. Voor de Voedselbanken wordt het steeds uitdagender om op structurele wijze aan voedsel te komen voor de huidige 70.000 klanten. Fondswerver Mark Preidel luidt de gong.

 

Meer informatie vindt u op: www.voedselbankennederland.nl

 

De missie 
‘Wij verstrekken verkregen voedsel gratis aan de armste mensen in Nederland en doen dat uitsluitend met vrijwilligers’.

De visie
‘In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedsel- banken helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om onze klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werken wij samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Zo zorgen we er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast.
Om de zelfredzaamheid van onze klanten te vergroten, werken we samen met lokale organisaties die onze klanten helpen om weer op eigen benen te staan. Voedselhulp moet immers altijd tijdelijk zijn’.

De kernwaarden
De voedselbanken hanteren de volgende kernwaarden als maatstaf voor hun handelen:

  • We werken uitsluitend met vrijwilligers
  • We verstrekken voedsel dat door anderen gedoneerd wordt
  • We verstrekken zoveel mogelijk gezond voedsel
  • We verstrekken uitsluitend gratis voedsel
  • We verdelen het voedsel zo eerlijk mogelijk
  • We zijn neutraal en onafhankelijk (‘burgers voor burgers’)
  • We zijn transparant in onze verantwoording

De voedselbanken hebben de volgende hoofddoelstellingen:

  • Het bieden van directe voedselhulp aan de armste mensen
  • Het voorkomen van verspilling van goed voedsel

 

Over Voedselbanken Nederland

In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. Duizenden kinderen gaan met honger naar school. Anno 2013. Voedselbanken voorzien wekelijks ruim 30.000 huishoudens van een voedselpakket. Om de klanten van eten te kunnen voorzien, werken de voedselbanken samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Samen zorgen we ervoor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast. We doen dit met ruim 6500 vrijwilligers.

Voedselbanken hebben als kernwaarde gedefinieerd dat ze klanten goede voeding willen geven. Wij zijn echter afhankelijk van wat wij krijgen. We hebben samen met de VU daarom ons ideale boodschappenlijstje (een soort verlanglijst) samengesteld:

Groente of fruit in blik of pot, Volkoren pasta, Couscous, Zilvervlies- of meergranenrijst, Peulvruchten uit blik of pot (bijvoorbeeld: bruine/witte/kidney bonen, linzen, kikkererwten), Houdbare magere of halfvolle zuivelproducten, 20+ Smeerkaas, Eieren, Olie

 

 

Geef een reactie